Cultuur

De vele kleine middeleeuwse stadjes zijn zeer de moeite waard. In de historische universiteitsstad Urbino bevindt zich het geboortehuis van Rafaello. In het renaissancistiche Palazzo Ducale is een museum gevestigd met een regionale kunstcollectie. Loreto is een bedevaartsoord, hier staat volgens de legende het geboortehuis van Maria. Het hele jaar door zijn veel dorpsfeesten en festivals. In Fratte Rosa wordt ieder tweede weekend in augustus het feest  "O Che Bel Castello" gehouden. Pesaro is bekend van zijn Rossini opera festival.'

Eten en Drinken

In de Marche kun je goed, goedkoop en lekker eten. Bekend zijn de gerechten met truffel. Er zijn vele leuke restaurantjes te vinden. De bekendste wijnen uit de regio zijn de Verdicchio, Bianchello del Metauro en de rode Pergola Rossso  en de Rosso Conero. Boodschappen halen kan in de supermarkt, maar natuurlijk veel leuker is om bij de lokale cantina "Terracruda" in Fratte Rosa wijn te halen, heerlijke olijfolie en jam bij de boer. De Marche staat bekend om zijn biologische produkten. De "Fave" van Fratte Rosa zijn beroemd. De biscottini van de bakker met een vleugje citroen zijn zalig!

Natuur

Le Marche is gelegen tussen de ruige Apennijnen en de Adriatische kust. Het biedt een adembenemend landschap van heuvels met wijngaarden, graan en zonnebloemvelden, gecombineerd met prachtige vergezichten. Hier kunnen mooie wandelingen gemaakt worden bijvoorbeeld bij de Monte Catria (1800m) en in het natuurpark van de Gola del Furlo. Ook is een bezoek aan de grotten van Frasassi zeer de moeite waard, deze zijn de grootste van Europa.

Sport

Voor de geoefende fietser zijn er veel mooie tochten te maken. Op 11 mei 2012 is de Giro d'Italia voor de deur langs geweest. Twee mooie golfbanen bevinden zich op 45 minuten. De oude 18 holes van Sirolo Conerogolf en de moderne 18 holes baan Riviera Golf nabij Cattolica. In Marotta en Senigallia zijn windsurfscholen.

Strand

Genoeg van het zwembad en voor de afwisseling een keer naar het strand? Langs de kust vindt u vele stranden. Drukke mondaine zandstranden of rustige baaitjes. Het gezellige Fano is op 30 minuten en het strand in Senigallia op 45 minuten. De spectaculaire rotskustlijn bij Portonovo is ook binnen 45 minuten te bereiken.

Winkelen

Italianen zijn dol op mooie kleding en zien er altijd verzorgd uit. Er zijn dan ook veel mooie winkels te vinden. Bijvoorbeeld in Fano, Fossombrone en Pesaro met wat luxere winkels. Veel bekende modemerken hebben een outletstore in de Marche bijvoorbeeld van Replay, Prada en Tod's. In de dorpen zijn gezellige markten en in Fano is elke tweede zondag van de maand een antiekmarkt.